Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل امور شوراها و مناطق آزاد تجاری وزارت آموزش و پرورش گفت: «طراحی و استقرار نظام جامع مشارکت در آموزش و پرورش» از رویا‌های فعالان و علاقه‌مندان به مسائل تعلیم و تربیت و مدیران درون سازمانی است که از سال ۸۲ تاکنون معطل مانده بود که ضمن انجام پژوهش‌های مربوطه به طور جد دنبال طراحی این نظام هستیم.

خبرگزاری فارس ـ گروه آموزش و پرورش: سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی وزارت آموزش و پرورش زیر مجموعه وزارت آموزش و پرورش است که رئیس این سازمان، معاون وزیر آموزش و پرورش است؛ یکی از بخش‌های زیر مجموعه این سازمان، امور شوراها و مناطق آزاد تجاری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بخش بر اساس قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش، وظیفه تحقق مشارکت و نظارت مردم در امر آموزش و پرورش و بهره‌گیری از تمام منابع و امکانات، جهت تأسیس، توسعه و تجهیز فضاهای آموزشی و پرورشی و تسهیل در فعالیت‌های اجرایی آموزش و پرورش در استان‌ها و شهرستان‌ها را بر عهده دارد.

 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استان‌ها، شهرستان‌ها و مناطق مصوب ۲۶ دی 1372 مجلس شورای اسلامی با هدف تفویض اختیار، تمرکززدایی، جلب و جذب مشارکت، نظارت مردم و بهره‌گیری از منابع و امکانات همه دستگاه‌ها، سازمان‌ها، و نهادها در تسهیل فعالیت‌های اجرایی نهاد تعلیم و تربیت تصویب شده است.

«بررسی و مطالعه همه جانبه در جهت شناخت و توسعه منابع اقتصادی غیردولتی»، «بررسی راهکارهای ترویج و توسعه مشارکت‌های عمومی در پیشبرد برنامه‌های آموزش و پرورش از طریق فعالیت‌های تبلیغی و هدایت و راهنمایی واحدهای استانی در این زمینه»، «تدوین ضوابط و آیین‌نامه‌های اجرایی در زمینه توسعه مشارکت‌های مردمی در برنامه‌های آموزش و پرورش از طریق انجام طرح‌های مطالعاتی و تحقیقاتی»، «برقراری ارتباط و جلب همکاری ارگانها، نهادها و دستگاه‌های برون سازمانی آموزش و پرورش مرتبط با قانون به منظور مشارکت آنها در حل مسائل و مشکلات آموزش و پرورش» و «برنامه‌ریزی به منظور توسعه و تقویت نقش اولیای دانش‌آموزان در اداره مدارس» از جمله وظایف کلان اداره‌کل شوراهای آموزش و پرورش است.

به سراغ رسول پاپایی مدیرکل امور شوراها و مناطق آزاد تجاری وزارت آموزش و پرورش رفتیم و با وی در خصوص اقدامات انجام شده در این بخش به گفت‌وگو نشستیم.

* درباره قانون شوراهای آموزش و پرورش بگویید و اینکه چرا هنوز به طور کامل محقق نشده است؟

قانون شوراهای آموزش و پرورش با قدمت بیشتر از ۲۰ سال با هدف بسیج تمام امکانات، سرمایه‌ها، منابع ملی و منطقه‌ای و بهره‌گیری بهینه از آنها برای توسعه آموزش و پرورش به ویژه در حوزه مدرسه‌ای مصوب شده و علی‌رغم این قدمت از بدو ورود به سازمان معتقد بودم نظام تعلیم و تربیت آنگونه که حق این قانون است از ظرفیت آن بهره نبرده است و تحقق مفاد آن با موانع و چالش‌هایی مانند فقدان نگاه ملی به آموزش و پرورش در نزد مدیران سایر دستگاه‌ها، عدم تمکین به اجرای مفاد و تکالیف مصرح در قانون،
کمرنگ بودن اهتمام به موضوع مشارکت ملی در آموزش و پرورش و نگاه تک‌بعدی به موضوع مشارکت، برخی از این چالش‌ها و موانع بوده است.

* شما از زمان انتصاب تا کنون برای اجرای قانون شوراهای آموزش و پرورش چه کردید؟

ما در سازمان، سیاست محوری خود را تسهیل و توسعه، جلب و جذب مشارکت و استیفای حقوق قانونی آموزش و پرورش از طریق اجرای مفاد قانون قرار دادیم و تلاش کردیم با تعامل و تقریب نگرش‌ها، دستگاه‌های برون سازمانی را به اجرای تکالیف قانونی خود در قانون شوراها ترغیب کنیم؛ همزمان ظرفیت‌ها و ضرورت بهره‌گیری از قانون را به مدیران برون سازمانی معرفی کردیم و تلاش کردیم در مفاهمه با وزارت کشور، جایگاه، پویایی و اثربخشی شوراهای آموزش و پرورش در استان‌ها را از طریق حضور اعضای اصلی از جمله استانداران در جلسه شورای آموزش و پرورش تقویت کنیم که به حمدالله هم اکنون می‌توانیم ادعا کنیم شورای آموزش و پرورش یکی از جدی‌ترین و اساسی‌ترین شوراها در برنامه کاری استانداران و فرمانداران کشور است.

در استمرار تحقق مفاد قانون شوراها در مقایسه با سال ۹۷ در سال ۹۸ انتظار داریم در سایه تحقق برنامه‌های پیش‌بینی شده شاهد ۹۷ درصد رشد درآمدها ناشی از اجرای قانون شوراها و سایر درآمدها باشیم

به‌گونه‌ای که در ایام کرونا و تعطیلی نشست‌ها و جلسات تقریباً همه استانداران کشور علی‌رغم همه گرفتاری‌ها و اولویت‌های ناشی از بحران کرونا، جلسه شورای آموزش و پرورش استان را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و یا به صورت مجازی برگزار کردند که نشانه‌ای از جایگاه ویژه و اهتمام به شورای آموزش و پرورش در استان‌ها و مناطق است.

البته گزارش عملکرد شوراها اعلام می‌کنیم اما به ذکر این نکته بسنده می‌کنم که در استمرار تحقق مفاد قانون شوراها در مقایسه با سال ۹۷ در سال ۹۸ انتظار داریم در سایه تحقق برنامه‌های پیش‌بینی شده شاهد ۹۷ درصد رشد درآمدها ناشی از اجرای قانون شوراها و سایر درآمدها باشیم.

* درباره درآمدهای ناشی از اجرای قانون شوراها مثال می‌زنید؟

به عنوان مثال در ماده ۱۸ قانون که اشاره دارد تمام احداث کنندگان شهرهای جدید و شهرک‌های مسکونی در تمام نقاط کشور مکلفند در صورت احداث واحدهای مسکونی نسبت به تأمین فضاهای آموزشی و پرورشی نیز اقدام کنند. علی‌رغم حذف چهار تبصره ماده ۱۸ قانون شوراها که نقش مهمی در ایجاد فضای آموزشی در شهرهای جدیدالاحداث داشت، با پیگیری‌ها شاهد رشد ۵۵ درصدی اجرای قانون در طول سه سال گذشته و 89 درصدی در سال 97 بوده‌ایم.

 علی‌رغم حذف چهار تبصره ماده ۱۸ قانون شوراها که نقش مهمی در ایجاد فضای آموزشی در شهرهای جدیدالاحداث داشت، با پیگیری‌ها شاهد رشد ۵۵ درصدی اجرای قانون در طول سه سال گذشته و 89 درصدی در سال 97 بوده‌ایم

یا در ماده ۱۰ قانون که شهرداری‌ها موظف به تدوین آیین‌نامه و اتخاذ روش‌های لازم نسبت به وصول عوارض مصوب در این قانون هستند اما تاکنون سازمان شهرداری‌ها به این مهم تمکین نکرده است. ما در طول سنوات گذشته با جلسات مکرر با معاونت عمرانی وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها به زودی شاهد انعقاد یک تفاهم‌نامه برای اجرایی شدن مواد قانون شوراها مرتبط با سازمان شهرداری‌ها و معاون عمرانی وزارت کشور خواهیم بود.

یا ماده ۱۶ قانون شوراها که در خصوص احراز مالکیت زمین‌های پیش‌بینی شده جهت توسعه فضاهای آموزشی و پرورشی است که به دو دلیل عدم معرفی یا عدم توانایی آموزش و پرورش در تأمین منابع مالی، این ماده قانونی به خوبی اجرا نمی‌شود. این قبیل مفاد قانونی به خوبی نشان می‌دهد که علی‌رغم تاثیرگذاری خوب قانون شوراها لازم است نهاد مرکزی جهت هماهنگی بین ۱۳ دستگاه که بر اساس قانون تکالیفی بر عهده دارند و همچنین تعیین سیاست‌ها و خط مشی‌های کلی، ضمانت اجرایی مصوبات و همچنین نظارت بر میزان حقوق مصوب و تشکیل شود.

* برای تحقق این موضوع چه کردید؟

به منظور هم‌افزایی بیشتر بین دستگاه‌ها و تمکین بخش‌های مختلف برون ستادی به اجرای تکالیف خود در برابر آموزش و پرورش، پیشنهاد تشکیل شورای راهبری آموزش و پرورش در سطح ملی با حضور معاون اول رئیس جمهور و اعضای دستگاه‌هایی را که در قانون شوراها تکالیفی را بر عهده دارند، ارائه دادیم و امیدواریم تا قبل از پایان دولت، کلیات آن مورد تصویب قرار گیرد.

* عملکرد شوراهای آموزش و پرورش در این مدت چه بوده است؟

در راستای تسهیل و توسعه مشارکت در آموزش و پرورش به ویژه بهره‌برداری از ظرفیت‌های شرکای برون سازمانی برای اولین بار نسبت به تدوین «آیین‌نامه جلب، جذب و نظارت بر عملکرد سمن‌های همیار آموزش و پرورش» اقدام کردیم که در صورت تصویب و تأیید توسط شورای عالی، گامی ماندگار در حوزه مشارکت در آموزش و پرورش خواهد بود.

«طراحی و استقرار نظام جامع مشارکت در آموزش و پرورش» از رویا‌های فعالان و علاقه‌مندان به مسائل تعلیم و تربیت و مدیران درون سازمانی است که از سال ۸۲ تاکنون معطل مانده بود؛ این کار مهم از دیگر مأموریت‌های این سازمان است که ما ضمن انجام پژوهش‌های مربوطه به طور جد دنبال طراحی نظام جامع مشارکت در آموزش و پرورش هستیم و امیدواریم قبل از پایان دولت به عنوان یکی از یادگارهای ارزشمند در نظام آموزشی نهایی شود.

تفاهم‌نامه همکاری بین شورای عالی استان‌ها و وزارت آموزش و پرورش به مدت ۴ سال و تفاهم‌نامه همکاری با وزارت کشور به مدت ۳ سال منعقد شد

یکی از راه‌های توسعه مشارکت با سایر دستگاه‌ها و سازمان‌ها، «انعقاد تفاهم‌نامه‌های همکاری» است که در نظر است این سازمان به صورت پایلوت، امور تفاهم‌نامه‌ها معرفی شود و «دستورالعمل انعقاد تفاهم‌نامه‌های وزارت آموزش و پرورش با سایر وزارتخانه‌ها، نهادها و سازمان‌ها» به منظور جلب مشارکت‌ حوزه‌های درون بخشی و برون سازمانی با هدف جلوگیری از موازی‌کاری تدوین و در فرآیند تصویب در وزارت قرار دارد.

همچنین تفاهم‌نامه همکاری بین شورای عالی استان‌ها و وزارت آموزش و پرورش به مدت ۴ سال و تفاهم‌نامه همکاری با وزارت کشور به مدت ۳ سال منعقد شد که نقش مهمی در همراهی و همکاری رؤسای شوراهای آموزش و پرورش سراسر کشور و اعضای شوراهای شهر و شهرداری‌ها در استیفای حقوق آموزش و پرورش از محل قانون شوراها خواهد داشت که امیدواریم اثرات این تفاهم‌نامه‌ها و عملکرد سال ۹۸ شوراها مشهود باشد.

* چه تعداد شورای آموزش و پرورش داریم؟

برای اولین بار ریل‌گذاری اصولی در حوزه‌های مشارکت برون سازمانی از طریق تدوین بسترهای قانونی از قبیل آیین‌نامه و دستورالعمل در حال انجام است.

تعداد کل شوراهای آموزش و پرورش ۶۸۴ شورا با عضویت ۹۴۰۶ صاحب نظر، مدیر اجرایی، نمایندگان اولیا و صاحبان حِرف و صنایع است. 438 شورای شهرستان، 214 شورای آموزش و پرورش مناطق و 32 شورای  استان داریم.

* جوان‌ترین و باتجربه‌ترین اعضای شورا متولد چه سالی هستند؟

جوانترین عضو دبیرخانه شورا متولد ۶۱ در تهران و با تجربه ترین عضو دبیرخانه هم در آذربایجان غربی متولد ۱۳۳۹ است.

* درباره آموزش و پرورش مناطق آزاد تجاری و مناطق مرزی بگویید، در این حوزه چه کردید؟

حوزه دفتر شعبه‌های آموزش و پرورش و مناطق آزاد تجاری، حوزه‌ای اندیشه‌ای با گستردگی فعالیت از ۱۷ استان مرزی تا آموزش و پرورش مناطق آزاد تجاری، مدارس مشارکتی، جلب و جذب سمن‌ها، نهادهای مختلف را شامل می‌شود. این گستردگی و تنوع وظایف طبیعتاً نیازمند اندیشه‌ورزی، طراحی و تدوین آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مختلف است. در این راستا اقداماتی انجام شده است.

 «آیین‌نامه آموزش و پرورش مناطق مرزی و عشایری و کمتر توسعه یافته» تهیه و به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است

با توجه به گستردگی مرزهای مشترک کشور با سایر کشورهای همسایه به صورت ویژه در خصوص «آموزش و پرورش مناطق مرزی» و ساماندهی حضور نهادهای مشترک مشارکت‌جو در امر تعلیم و تربیت، موضوع چگونگی توسعه آموزش و پرورش مناطق مرزی در دستور کار حوزه شوراهای سازمان قرار گرفت و «آیین‌نامه آموزش و پرورش مناطق مرزی و عشایری و کمتر توسعه یافته» تهیه و به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده و منتظر ابلاغ رسمی آن هستیم.

* چه تعداد دانش‌آموز و مدرسه در مناطق مرزی وجود دارد؟

برابر با آخرین تقسیمات کشوری سال ۹۸، تعداد ۱۶ استان مرزی دارای ۱۳۰ منطقه مرزی موجود هستند که تعداد مدارس مناطق مرزی ۲۳ هزار و 550 مدرسه، تعداد دانش‌آموزان مناطق مرزی ۲ میلیون و 520 هزار و  ۲۴ نفر و تعداد کارکنان شاغل در مناطق مرزی ۱۵۶ هزار و ۳۱۱ نفر است.

* در مناطق آزاد و تجاری چه اقداماتی انجام دادید؟

مناطق آزاد و تجاری کشور به عنوان ویترین اقتصادی کشور واجد ظرفیت‌ها و امکانات ویژه‌ای هستند. توجه به آموزش و پرورش این مناطق و ایجاد یک آموزش و پرورش الگو با بهره‌گیری از ظرفیت‌های مختلف این مناطق و کمک به آموزش و پرورش مناطق جوار موجب شده تا آموزش و پرورش و مدیریت اجرایی در طول سال‌های گذشته، همکاری های خوبی داشته باشند.

آیین‌نامه مدیریت آموزش و پرورش در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی در شورای عالی آموزش و پرورش بررسی شده است

به منظور ساختارمند شدن این همکاری‌ها، «آیین‌نامه مدیریت آموزش و پرورش در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی» تهیه و در شورای عالی بررسی شده و منتظر ابلاغ نهایی آن هستیم.

۵ استان گیلان، خوزستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و هرمزگان دارای منطقه آزاد هستند. 7 منطقه آزاد تجاری و صنعتی شامل قشم، کیش، چابهار، ارس، انزلی، ماکو و اروند هستند که جمعاً ۱۵ منطقه آموزش و پرورش را پوشش می‌دهند.

* چه تعداد دانش‌آموز و مدرسه در مناطق آزاد و تجاری کشور وجود دارد؟

تعداد مدارس منطقه آزاد ۷۵۸ مدرسه، تعداد دانش‌آموزان منطقه آزاد ۱۴۳ هزار و ۳۲۴ نفر و تعداد کارکنان مناطق آزاد ۷۳۱۸ نفر است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: آموزش و پرورش مشارکت مناطق آزاد مدارس آموزش و پرورش در استان ها آموزش و پرورش مناطق مرزی شوراهای آموزش و پرورش وزارت آموزش و پرورش شورای آموزش و پرورش اجرای قانون شوراها مناطق آزاد تجاری تفاهم نامه همکاری آموزش و پرورش آموزش و پرورش آموزش و پرورش آموزش و پرورش آموزش و پرورش مناطق آزاد تعلیم و تربیت تفاهم نامه ها برون سازمانی توسعه مشارکت بهره گیری آزاد تجاری منطقه آزاد تعداد دانش وزارت کشور شورای عالی مفاد قانون شهرداری ها استان ها دستگاه ها آیین نامه چه تعداد ظرفیت ها علی رغم سال ۹۸

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۸۴۸۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک درصد آسیب های اجتماعی رفتارهای «پرخطر» هستند/ غربالگری بیش از ۶.۵ میلیون دانش‌آموز

مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه یک درصد از آسیب‌های اجتماعی رفتارهای پرخطرند گفت: برنامه نماد و آیین نامه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان،آموزش و پرورش را مکلف کرده، کلیه دانش آموزان مدارس دولتی و غیردولتی را از جهت تحصیلی و رفتاری مورد رصد و پایش قرار دهد که امسال بیش از شش میلیون و ۶۰۰ هزار دانش آموز غربال شده‌اند.   به گزارش ایسنا، امیر تجلی نیا در نشستی خبری با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی در گذر زمان روندی افزایشی به خود گرفته است گفت: آسیب‌های اجتماعی متنوع‌تر از قبل شده، سن افراد درگیر کاهش یافته، مشهودتر شده، جنبه تلفیقی ترکیبی پیدا کرده، خانواده‌ها درگیر و به نوعی با نوزایی در آسیب‌های اجتماعی مواجهیم.   وی با بیان اینکه آسیب‌،های اجتماعی چرخه‌ای شده، یعنی دانش آموزی که دچار رفتار پرخطر فرار از منزل شده، درگیر آسیب‌های بعدی هم می شود افزود: آسیب‌های اجتماعی علت‌های متعددی دارند، بعضی از علتها در گذشته بوده و همچنان اثر خود را حفظ کرده، بعضی از علت‌ها هم مربوط به چند سال اخیر است.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش درباره دسته‌بندی آسیب‌های اجتماعی ادامه داد: دسته بندی مختلفی از آسیب‌های اجتماعی وجود دارد؛ یک درصد از آسیب‌های اجتماعی رفتارهای پرخطرند ( مانند اختلال سوءمصرف مواد،آسیب به خود، خشونت و فرار از منزل یا مدرسه) که ویژگی این رفتارها مسری بودن آن است یعنی از دانش‌آموزی به دانش‌آموز دیگر سرایت می کند.   تجلی‌نیا با بیان اینکه هنگام مواجه شدن با رفتار پرخطر تا جایی که امکان دارد افراد غیرضروری مطلع نشوند گفت: اگر بحث فراگیر و پیچید دانش‌آموزانی که در معرض خطر بودند باید مداخلات روی آنها انجام شود.   وی با بیان اینکه برنامه‌ نماد (نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان) از سال ۱۳۹۴ مطرح شده است افزود: دانش‌آموزانی که درگیر مسائل و آسیب‌های اجتماعی هستند نیازمندی‌های مختلفی دارند(ممکن است دانش آموزی درگیر اختلالات روان شناختی، فقر مطلق، نیازمند درمان، نیازمند خدمات مددکاری، بد سرپرست یا بی سرپرست، حتی جان دانش آموز در معرض خطر باشد، کودک کار یا کودک خیابانی یا جزو اتباع یا دارای معلولیت باشد) بنابراین از طریق نماد به آنها رسیدگی می‌شود.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه عموما آسیب‌های اجتماعی در مدرسه تولید نمی‌شود ادامه داد: محل ظهور و بروز آسیب مدرسه است، از ابتدای دوره دوم ابتدایی شاهد بروز آسیب‌های اجتماعی هستیم ولی عموما علت آموزش و پرورش نیست.   تجلی نیا با بیان اینکه آموزش و پرورش اگر بخواهد نقش ایفا کند نه نیروی مورد نیاز دارد، نه بودجه، نه وظیفه ذاتی دارد و نه اگر اتفاقی بیفتد حمایت قانونی می‌شود عنوان کرد: هر مشکل دانش آموز متولی خود را دارد که باید دستگاه‌ها برای ارائه خدمات پای کار بیایند.   وی با بیان اینکه پیشگیری دارای ۲ بخش کنشی و واکنشی است که تفاوتشان در زمان مداخله است گفت: طبیعتا جنس پیشگیری در آموزش و پرورش باید پیشگیری کنشی باشد. دستگاه زمانی می تواند به دانش آموز مداخله ارائه کند که آسیب اتفاق افتاده باشد و به عموم بچه‌ها قبل از اتفاق دسترسی ندارد.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه نماد یک سند اعتلافی است که دستگاه‌های مختلف وظیفه ذاتی برای کمک دارند تا با همکاری، هم افزایی، ظرفیت‌ها، امکانات و برنامه‌ها به ارائه خدمت به دانش آموزان نیازمند بپردازند افزود: نماد یک نخ تسبیح است که تمام دستگاه‌هایی که باید به دانش آموزان نیازمند ارائه خدمت کنند کنار هم نخ می‌کند و چرخ دنده‌ها را در کنار هم قرار می‌دهد.   وی با بیان اینکه ۸۰ درصد طرح سطح پیشگیری است افزود: به دانش آموزان آموزش مهارتهای خود مراقبتی، به اولیاء آموزش مهارت‌های فرزند پروری، به همکاران آموزش مهارت‌های کنترل کلاس، مدیریت کلاس با توجه به حفظ سلامت روان دانش آموزان در ابعاد مختلف، همچنین ارائه مهارت‌های خود مراقبتی به دانش‌آموزان آموزش داده می‌شود.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه فرایند دوم نماد غربالگری است ادامه داد: آیین نامه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان ماده ۴۴، آموزش و پرورش را مکلف کرده، کلیه دانش‌آموزان مدارس دولتی و غیردولتی را از جهت تحصیلی و رفتاری در سامانه از طریق برنامه نماد، مورد رصد و پایش قرار دهند.   تجلی نیا ادامه داد: مدیر مدرسه مکلف است با شناسایی دانش آموزان در معرض خطر یا بزه دیده ضمن ارائه خدمات آموزشی، مشاوره فردی و خانوادگی، انجام مداخلات مختصر ضروری، حسب موضوع وقتی دانش آموز نیازمند معاضدت‌های قضایی، انتظامی و حمایت‌های اجتماعی است آنها را به بهزیستی یا دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان دادگستری معرفی و ارجاع دهد.   وی با بیان اینکه در نماد، غربالگری پایه شامل دو بخش روان شناختی و آسیب‌های اجتماعی است گفت: در بخش روان شناختی، دانش آموزان پایه‌های مختلف، متناسب با مقتضیات، نیاز، سن و شرایط آزمون‌های غربالگری برای آنها طراحی می‌شود افزود: در دوره ابتدایی دو نسخه روانشناختی مربوط به والدین و آموزگار داریم.   تجلی‌نیا با بیان اینکه تا سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱ آخرین سال غربالگری نماد، ۹۶۰ هزار دانش آموز غربال شدند ادامه داد: امسال غربالگری وسعت داده شده و تا امروز بیش از شش میلیون و ۶۰۰ هزار دانش آموز در پایه‌های سوم، پنجم، هفتم، هشتم و دهم غربالگری روان شناختی شده‌اند.   وی با بیان اینکه هشت خرده مقیاس بررسی شده شامل بیش فعالی، پرخاشگری، افسردگی، اضطراب، نقص در انجام تکالیف تحصیلی، نقص در خودفرمانی و خودگردانی به نوعی خود کنترلی، رفتارهای خود آسیب رسان و سوء استفاده، هستند گفت: در دوره ابتدایی پایه اول هم غربالگری انجام شده است.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش یکی از درگاه‌های آسیب اجتماعی را میزان پیشرفت تحصیلی عنوان کرد و ادامه داد: وقتی دانش آموز دچار افت تحصیلی می‌شود، دچار شکست تحصیلی و ترک تحصیل می‌کند، از مدرسه خارج می شود و در بسیاری از موارد درگاهی برای ورود به آسیب‌های اجتماعی به وجود می آید.   تجلی نیا با بیان اینکه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان می گوید دانش آموز تا وقتی در مدرسه است از آسیب‌های اجتماعی تا حد زیادی مصون است عنوان کرد: وقتی دانش آموز از مدرسه خارج شود به نوعی احتمال درگیر شدن با آسیب‌های اجتماعی افزایش می‌یابد.   وی با بیان اینکه اختلالات یادگیری اگر به موقع شناسایی و درمان نشود خیلی سریع بر افت تحصیلی، شکست تحصیلی و ترک تحصیل فرد تاثیر می گذارد اظهار کرد: بنابراین در پایه اول، آزمون غربالگری اختلالات یادگیری برای اولین بار در سطح کشور طراحی و اجرا شد.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه غربالگری نماد دو مرحله دارد افزود: در مرحله اول همه توسط نیروی غیر متخصص غربال و اگر دانش آموزی در مرحله یک قرمز شود به مرحله دوم غربال ارجاع داده می شود و در مرحله دوم که تشخیص یا مصاحبه تشخیصی است نیروی تخصصی کار غربال را انجام می‌دهد.   تجلی نیا فرایند سوم نماد را مداخله مختصر عنوان کرد و گفت: این مداخله وظیفه کلیه پرسنل و کارکنان مدرسه (مدیر، معاون، مربی) غیر از مشاور است زیرا مشاور وظیفه مداخله تخصصی را دارد.   وی با بیان اینکه در نماد سه ورودی سطح نشانگان، پیمایش غربالگری(کل بچه‌ها غربال شوند) و فوریت‌ها وجود دارد گفت: دانشگاه فرهنگیان در این خصوص می تواند نقش بزرگی داشته باشد؛ دانشجو معلم‌ها آینده معلمان کشور را می سازند بنابراین باید آموزش‌های خیلی عمیق و دقیقی به آن ها ارائه شود.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در سند نظام جامع مصوب شورای عالی آموزش و پرورش با امضای رئیس جمهور ۲۰ نمره از ارزشیابی کلیه کارکنان آموزش و پرورش به ایفای نقش در حوزه تربیت، راهنمایی و مشاوره داده می شود ادامه داد: عملیاتی کردن این بند می‌تواند به فرایند نماد در مدارس کمک کند.   تجلی نیا با بیان اینکه نماد، معلم محور است گفت: اگر معلم آموزش خوب ببیند، انگیزه داشته باشد، وظایفش را به خوبی ایفا کند ما هم در بخش پیشگیری، غربالگری و درمان به موقع و موثر خیلی جلو خواهیم رفت.   وی با بیان اینکه در طول سال گذشته آموزش‌های حضوری برای مشاورین، رابطین مشاوره، اولیا، مدیران مدارس به شکل مجازی برگزار شد گفت: امیدواریم بابهبود وضعیت اعتبارات در حجم وسیع بتوان قانون حمایت از اطفال نوجوانان و نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان  را به کلیه آموزگاران، دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان و مدیران مدارس ارائه کنیم.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش فرآیند چهارم را درمان عنوان کرد و افزود: در بخش درمان طبق سند نظام جامع آموزش و پرورش هسته‌های مشاوره به مراکز مشاور ارتقاء و مکان مستقل با هر ناحیه و منطقه، ارائه خدمات مشاور مراقبتی می دهند.   تجلی نیا با بیان اینکه تاکنون نزدیک به ۷۰۰ مرکز مشاور راه اندازی شده است ادامه داد: تخصیص نیرو به آنها تعلق گرفته و به مرور مراکز تجهیز می شوند، این مراکز بازوهای عملیاتی نماد در سطح ناحیه، منطقه و شهرستان هستند.   وی فرایند پنجم را ارجاع دانش آموزان نیازمند معاضدت قضایی، حمایتی، مراقبتی و حمایت‌های اجتماعی به دستگاه‌های مربوطه عنوان کرد و گفت: ارزیابی وضعیت دانش آموز انجام و در نهایت اقدامات لازم انجام می شود.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در برنامه نماد، سازمان برنامه و بودجه رئیس برنامه، قوه قضاییه نایب رئیس و آموزش و پرورش دبیر این برنامه در سطح کشور هستند افزود: آیین نامه اجرایی نماد ابتدا در شورای سیاست گذاری نماد، سپس در شورای اجتماعی کشور مصوب شد که ظرف روزهای آینده به دستگاه‌ها برای اجرا ابلاغ می‌شود.   تجلی نیا با بیان اینکه دو بخش مهم ضمانت اجرایی ارائه خدمت به دانش‌آموزان است گفت: حضور پررنگ استانداران در جلسات شورای نماد، نظارت و پیگیری وزارت دادگستری بخصوص مرجع ملی کودک در بخش پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه تاثیرگذار است.   وی با بیان اینکه نماد صرفا برنامه و مسیر صحیح برای خدمت به دانش آموزان است عنوان کرد: این کار نیازمند پای کار آمدن دستگاه ها، اعتماد دانش آموزان، اولیاء و آموزگاران برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی و مصون کردن آنها با ارائه آموزش‌های خودمراقبتی است تا اگر کسی درگیر شود در مراحل اولیه شناسایی و ارائه خدمات ببیند.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در نماد اصولی مانند حفظ رعایت اخلاق حرفه ای، محرمانگی اطلاعات وجود دارد گفت: هر چند سال یکبار اطلاعات پاک می‌شود.   تجلی نیا یکی از اصول نماد را دریافت خدمات مراقبتی دانش‌آموز در حین دریافت خدمات آموزشی عنوان کرد و افزود: هدف این است دانش آموز از خانواده هم جدا نشود.   وی به طرح همیار مشاور اشاره کرد و گفت: این طرح در دوره اول و دوم متوسطه اجرا می شود؛ در این طرح دانش آموزان کاندید، یک دانش آموز را به عنوان همیار مشاور انتخاب می کنند تا با دریافت آموزش‌های خاص، به خود و سایر دانش آموزان در جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی ایفای نقش می کند.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در آموزش و پرورش با کمبود نیروی مشاور مواجهیم ادامه داد: امسال ۶۰۰۰ نیروی مربی سبک زندگی که وظایف مراقب سلامت، معلم ورزش، مربی تربیتی و مشاور دارند و همچنین ۸ هزار نفر مربی مشاور استخدام می شوند تا کمبودها جبران شود.   تجلی نیا به خط ۱۵۷۰ اشاره کرد و گفت: خط ملی نماد، خط فوریت و مشاوره است. در ایام هدایت تحصیلی نیز نقش هدایت تحصیلی به دانش آموزان را برعهده داشت؛ مشاوران آموزش و پرورش از ساعت هشت صبح تا هشت شب پاسخ گوی افراد هستند.   وی با بیان اینکه دانش آموز بداند وقتی بهم ریخت و نیازمند گوش شنوا بود یک خط است که می تواند تماس بگیرد، مسئله و مشکلاتش را مطرح و افرادی به مشکلاتش گوش و راهکار عملیاتی ارائه می دهند عنوان کرد: در تلاش هستیم این خط سه رقمی شود، اکنون این تماس‌ها رایگان بوده و فقط هزینه تلفن برای دانش آموز محاسبه می‌شود.   مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه هدایت تحصیلی نقش پر رنگی در بحث آسیب‌های اجتماعی دارد گفت: در آزمون توانایی و رغبت تاکنون بیش از ۹۱ درصد شرکت کرده و تا آخر اردیبهشت فرصت برای شرکت وجود دارد.   تجلی نیا به عوامل موثر در بخش پیشگیری اشاره و اظهار کرد: دو دسته عوامل محافظت کننده و عوامل خطر وجود دارد که ارتقای عوامل محافظت کننده و کاهش عوامل خطر هدف اصلی است. اگر بخواهیم در حوزه پیشگیری در آموزش و پرورش اقدامات موثر انجام دهیم باید به هر دو دسته عوامل توجه کنیم. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ۱۶۰۰ معلم جدید در آموزش و پرورش استان بوشهر استخدام می شوند
  • مهارت‌آموزی در کنار تحصیل در مدارس ضروری است
  • استخدام ۱۶۰۰ معلم جدید در آموزش و پرورش استان بوشهر
  • یک درصد آسیب های اجتماعی رفتارهای «پرخطر» هستند/ غربالگری بیش از ۶.۵ میلیون دانش‌آموز
  • هشدار درباره افت درسی و ترک تحصیل دانش‌آموزان
  • باز شدن گره استخر دانش آموزی قوچان به دستان آب و فاضلاب
  • تجلیل از دانش آموز وظیفه شناس کوچصفهانی
  • شرکت ۳۰ هزار دانش‌آموز البرزی در کنکور
  • بازگشت ۲۸۲ دانش آموز ترک تحصیل کرده به مدارس گیلان
  • مشکل کمبود دبیر و آموزگار در سال تحصیلی جدید حل شد